Pécs-Budapest-Pécs vonalon vonatozó olvasóinkat kérdezzük: megérdemelték-e a MÁV-vezetők a több milliós bónuszt több milliós fizetésük mellé év végén? 

Pécs-Budapest-Pécs vonalon vonatozó olvasóinkat kérdezzük: megérdemelték-e a MÁV-vezetők a több milliós bónuszt több milliós fizetésük mellé év végén? 

A cikk a hirdetés után folytatódik



Demagóg a felütés? Meglehet. Mégis kinyílik a bicska az ember zsebében, amikor harmadik-negyedik-ötödik órája zötykölődik tízezer forintért retúr a klíma nélküli vonatban egy kétszáz kilométeres távon, amit a világ boldogabbik felén egy óra alatt (se ) tesznek meg a vonatok. Aztán rendszerint még szélesebbre nyílik a bicska, amikor egy-egy ilyen hírre megjelenik egy rendszerint flegma válaszközlemény. De milyen szélesre nyíljon a bicska, amikor a vonatvezérek milliós prémiumáról olvasunk?

A mai Magyar Nemzet közölt hosszabb összeállítást ma az állami cégvezetők 2016-os prémiumával kapcsolatban. Ahogy Mészáros Lőrinc ásványvízcégének MÁV-os megrendelésit, úgy a prémiumokat is Tóth Bertalan pécsi MSZP-s országgyűlési képviselő kérdezte ki a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumból. Fónagy János államtitkár írásbeli válaszában részletezte az állami cégvezetők prémiumát.

A válaszból kiderül, hogy a kizsírozott cégvezetők 2016-ban végzett munkájával elégedett lehetett munkáltatójuk, a magyar állam, és így közvetve mi, állampolgárok, hiszen simán megkapták alapbérük 10-80 százalékát jutalmul. A cikkből kiderül, hogy a minisztériumi válasz alapján 2016-ban:

  • Dávid Ilona, a MÁV vezérigazgatója évi 60.000.000 forintos bére mellé 6.000.000 forint,
  • Csépke András, a MÁV Start Zrt.-t igazgató 3.600.000 forint,
  • a vezérigazgató-helyettesek bruttó évi 21.600.000?36.000.000 forintos bére mellé 2.100.000?3.600.000 forint,
  • Illés Zoltán, Magyar Posta vezér (5 hónap munka után) 5.000.000 forint, 
  • de a Magyar Posta 60-70 fős vezetői 67.300.000 forint (fejenként átlag 1.000.000 forint), míg a 30.000 főnyi alkalmazottak 78.200.000 (fejenként átlag 2600) forint, 

 

jutalmat osztottak szét. Bár hol vannak ezek a számok a korábbi évekhez képest, amikor tíz-húsz milliós jutalmak kerültek az MFB és MÁV vezéreknek? 

Forrás: youtube.com

 

Mint arra az újságcikk emlékeztet, a szocialista kormányok idején az osztott prémiumok és jutalmak ellen rendszeresen kampányoló Orbán Viktor a Fidesz első kormányzása alatt sem fogta vissza magát, kevésbé agresszívan ugyan, de időről-időre azért elég határozottan nekiment az állami cégvezetők milliós prémiumainak. Többnyire verbálisan. Bevezették ugyan a havi kétmilliós bérplafont, ami befolyásolta a százalékosan (10-80%) megállapítható jutalmat is, de sokáig nem élt a rendszer. Szépen, csöndben visszarendeződött minden a régi kerékvágásba.

Félre értés ne essék: igen is legyen piszkosul, piaci alapon megfizetve egy cégvezető. Ez nem titkolt célja a prémiumosztásnak is. Máskülönben a miniszter két szép szeméért senki nem fog átcsábulni a privátszektorból egy állami cégbe, ahol ráadásul állandóan kódolva van a balhé, meg még a sajtó is cseszegetheti. Sőt! Kapjon év végén prémiumot, ha munkájával kiérdemelte. Bevezetett egy intézkedést, ami nem volt a feladata, de spórolt 13 milliárdot a közvagyonnak? Járjon érte a jutalom! Igenis ismerjék el a teljesítményt. Dehogy valaki a munkáját végezte, és ezért alanyi jogon prémiumot kapjon? Ráadásul (maradva a példánál) a MÁV évi teljesítményét az utas szintjéről nézve mindennek lehet nevezni, csak sikernek nem.

De így, hogy a jutalom indoklása homályos, nem nyilvános, nehezére esik azt az embernek jogosnak érezni. És az a kéz, amelyik végül ellenjegyezte a jutalom banki utalását, az tutira nem gyűrögetett még vonatjegyet a kezében, miközben a harmadik-negyedik-ötödik órája zötykölődött tízezer forintért retúr a klíma nélküli vonatban egy kétszáz kilométeres távon.

(Ha egyébként a MÁV-vezérek még nem költötték el a prémiumot, és nincs is ötletük, de tanulságos módon szeretnék felhasználni: a Moszkva-Vlagyivosztok-Moszkva vonal kétszer 9000 kilométerét kétszer 147 óra alatt meg lehet tenni, négy fős kupéban, emeletes ágyon utazva akár már 100.000 forintért meg lehet tenni.)

 

 

 

KategóriákMETÁL