Brutálisan veszélyes járda-bicikliút kereszteződés, eső után sáros járdák, problémás vízelvezetés a felújított Hajnóczy és a Bihari utcákban és környékükön.

Brutálisan veszélyes járda-bicikliút kereszteződés, eső után sáros járdák, problémás vízelvezetés a felújított Hajnóczy és a Bihari utcákban és környékükön.

A cikk a hirdetés után folytatódik



December helyett több mint fél év késéssel, július 12-én adja át a felújított Hajnóczy és Bihari utcákat a városvezetés. Jövő pénteken délután négy órakor lesz az ünnepélyes avatás az új kutyafuttatónál. A környékbeli lakóknak elküldött meghívón Hoppál Péter országgyűlési képviselő és Decsi István alpolgármester neve szerepel, Páva Zsolté nem. 

Tavaly áprilisban indult, időközben „természetesen” megdrágult a projekt, a tervek szerint nyolc hónap alatt kellett volna befejezni, tizenöt lett belőle. Közben márciusban a piac épületét használatba adták az árusoknak, de a projekt többi eleme akkor még nagyon messze volt a késztől.

Uránvárosi olvasóink hívták fel a figyelmet több hiányosságra, fotókat is küldtek. Ma, pénteken a helyszínen fotóztuk végig a két utcát és környéküket.

Egy kicsi eső és a járda/bicikliút szélén magasabban hagyott föld sártengerként önti el az aszfaltot. Ez így balesetveszélyes, csúszik. A víz megáll az út szélén, a vízelvező rácsig el sem jut. Az új parkoló Spar felőli oldalán 20 méter hosszan áll meg a víz. A Hajnóczyban, közvetlenül az Éltes EGYMI épülete előtt van egy szakasz, ahol 5-7 cm biztos van a vízmélység” – írta egy olvasónk. Fotókat is mellékelt, de mi is fotóztunk, íme.

Tetszetős sártenger egy Bihari utcai járdaszakaszon
Szintén zenész
A vízelvezető rácsig valamiért nem jut el a víz, de úgy kell neki
Az eső már 24 órája nem esett, amikor ezt a fotót készítettük a Hajnóczy utca melletti felújított parkolóban, az Éltes EGYMI épülete előtt
Látványpocsolya – A kép ugyanott készült és ugyanakkor, mint az előző

“Az új rend szerint merőlegesen kell parkolni az útra. A helyek nagyon szűkek. Nem lehet úgy beállni, hogy rendesen lehessen ajtót nyitni.” Ezt egy Bihari utcai lakó írta. Autóval mentünk, több helyre beálltunk, nem érzékeltük, hogy kicsi lenne a hely. Akármelyik irányból jöttünk, nem okozott nehézséget sem beparkolni, sem az ajtókat kinyitni. Ehhez persze nyilván az kell, hogy minden autó a parkoló közepére álljon, ne a vonalra, mert akkor valóban problémás lehet az ajtónyitás.

“A kerékpárút nyomvonaláról jobb nem is beszélni. Nem csak az a baj, hogy viszonylag sok a derékszögű kanyar, hanem az is, hogy több helyen keresztezi úgy a járdát, hogy abból még nagy baleset lehet. Például a Medicover felől a Spar felé sétálók nem látják a város felől tekerőket, de át kell lépniük a bringaúton. A bringás pedig a háztól nem látja a jobbról érkezőt. Az egész bicikliutat el lehetett volna fűzni a hatos mellett, ehelyett tekereg össze-vissza.”

Helyszíni tapasztalatunk szerint ez a panasz teljesen megalapozott. Számos helyen valóban gond lehet a gyalogosok és kerékpárosok találkozásából, de a Medicovernél lévő kereszteződés tényleg brutálisan veszélyes. Mutatjuk.

Ezt látja a biciklis, ahogy elhagyná Medicovert és haladna tovább a Spar irányába
És ezt a gyalogos, akinek muszáj áthaladnia a bicikliúton, bármerre is akar továbbmenni

Itt valóban sem a gyalogos, sem a biciklis nem lát semmit, borítékolhatók a súlyos balesetek, ha az illetékesek nem tesznek ide valami figyelmeztető táblát, de még talán az sem oldja meg megnyugtatóan a problémát.

Május elején szintén olvasói jelzésre mentünk ki a helyszínre, akkor a felújított parkolókban hatalmas beszakadt részeket, süllyedéseket, kátyúkat találtunk. A komolyabbakat azóta kijavították, bár láthatóan továbbra is probléma, hogy a csapadékvíz helyenként nem tud rendesen elfolyni. 

Áll a csapadékvíz a parkolóban

Ahogy korábban már rámutattunk, talán uránváros járdái vannak a városban a legrosszabb állapotban. A mostani felújítások ugyan némileg javítanak az összképen, de tény, hogy az egész városrészhez hasonlóan a Hajnóczy utca közvetlen közelében is katasztrofális állapotban vannak a járdák.

Kedvencem az Alpok domborzatát bemutató járdarész, nem messze a Radnóti szakközéptől
Néhány méterre a Hajnóczy utcai piactól tekinthető meg ez a szép biojárda. Pécs zöld főváros pályázatának egyik eleme is lehetne az uránvárosi aszfaltcsíkok elhanyagolás módszerével történő bezöldítése

Nyugalom, találtunk pozitívumot is, rögtön kettőt. Az egyik az új kutyafuttató a Bihari utcában, a Sparnál.

A másik egy megkapó, a Hajnóczy utca szomszédságában heverő szocreál nőalak a lábánál csobogó kis szökőkúttal. Azt sajnos nem tudjuk, hogy a csobogó eddig is működött vagy most állították helyre. Ha utóbbi, akkor jár a lájk.

20190705_111128

Check out this video on Streamable using your phone, tablet or desktop.

KategóriákMETÁL