A PécsMa.hu cikket közölt pénteken a múlt szombati civil tüntetés után a munkahelyéről, a Pécsi Református Kollégium konyhájáról elküldött P. Horváth Tamás ügyéről. ITT olvasható. A PécsMa.hu főszerkesztője, Bóka Máté által jegyzett cikket egy, hírportálunkra vonatkozó résszel zárta. Az alábbiakban erre kívánunk válaszolni. A cikk eredeti mondandójával, P. Horváth Tamás elbocsátásának „valódi okait” „feltáró” résszel egy másik, hamarosan megjelenő cikkben kívánunk foglalkozni. 

A PécsMa.hu cikket közölt pénteken a múlt szombati civil tüntetés után a munkahelyéről, a Pécsi Református Kollégium konyhájáról elküldött P. Horváth Tamás ügyéről. ITT olvasható. A PécsMa.hu főszerkesztője, Bóka Máté által jegyzett cikket egy, hírportálunkra vonatkozó résszel zárta. Az alábbiakban erre kívánunk válaszolni. A cikk eredeti mondandójával, P. Horváth Tamás elbocsátásának „valódi okait” „feltáró” résszel egy másik, hamarosan megjelenő cikkben kívánunk foglalkozni. 

A cikk a hirdetés után folytatódik



A Szabad Pécsre vonatkozó, fent hivatkozott rész így szól:

 

?A pécsi író esetét  egyébként az az egyszemélyes baloldali blog szerzője szellőztette meg, aki szónoklatra kérte fel a tüntetésen P. Horváthot, majd ugyanaz a blogger a Magyar Liberális Párt által szervezett demonstrációról adott tudósítást.”

 

A válaszunk pedig így:

 

Tisztelt Főszerkesztő Úr! Kedves Máté!

 

A Szabad Pécs.hu – http://www.szabadpecs.hu – nem egyszemélyes, és főképpen nem baloldali (vagy bármilyen oldali) online újság. Valóban az utóbbi időszakban túlnyomórészt (nem kizárólag, de túlnyomórészt) egyetlen szerző, én írtam, ettől még nem egyszemélyes, majd ha azzá válik, jelezni fogjuk. Az pedig, hogy egy átmenetileg lényegében újságírói oldalról 1-1,5 embert jelentő hírportál sok tekintetben hamarabb tud meg és ír meg ügyeket, az nem elsősorban a mi érdemünk.

Hívhatod amúgy nyugodt szívvel blognak is, habár Te degradálva próbáltad ezt írni, a ?leblogozás? nem degradáló, ám ettől függetlenül megjegyzem, a Szabad Pécs hivatalosan bejegyzett hírportál. Nincs ugyanis a blogokkal semmi baj, sőt kifejezetten jó, hogy van ilyen műfaj/forma is, egy csomó blog sokkal tisztességesebb, korrektebb, szakmaibb munkát végez, mint évek óta a Te vezetésed alatt a PécsMa, amit, hidd el, őszintén sajnálok.

A Szabad Pécs továbbá nem csak hivatalosan bejegyzett hírportál, hanem független hírportál, vagyis még csak nem is ellenzéki. A sajtónak ugyanis – bármely kormány és bármely önkormányzat alatt is működik – függetlennek, objektívnek kell lennie, és a mindenkori hatalmat kell ellenőriznie, de ez nem jelenti azt, hogy ellenzéki lenne. Az ellenzékiség egyfajta politikacsinálás, ráadásul aktív formája, ami egyáltalán nem feladata a sajtónak. Az, hogy ti elfelejtettétek, hogy mi a dolga a tisztességes, szakmai, emberi és erkölcsi minimumokat betartó sajtónak, csakúgy, mint sajnos sok más, állami/önkormányzati pénzből élő hírportál stb. (és tegyük hozzá: olvasottságuktól függetlenül dotált kiadványok ezek), az igen sajnálatos, még rosszabb, ha nem felejtettétek el, de annak ellenére is így működtök.

És igen, valóban, a korábbi években sem működött jól a (pécsi, és nem csak a pécsi) önkormányzati sajtó. Amire természetesen igaz, hogy egy speciális formája az itthon fellelhető médiumoknak, azaz a fenti szakmai ügyek talán másképpen vonatkozhatnak rá. Egyrészt a korábbi években sem volt száz százalékos a (pécsi) önkormányzati sajtó, de egy mértéket azért betartottak, amely vörös vonalat ti sajnos sokszor átléptétek. Hogy mást ne mondjak, az ellenzék tagjairól, eseményeiről hiteles módon beszámolni, és nem a karakter-gyilkosságot erőltetni. 

Másrészt igen, valóban speciális műfaj az önkormányzati sajtó, de éppen ezért – álláspontom szerint – nem is túl indokolt, hogy működjön ilyen, mármint a jelenlegi formában, hiszen elvileg a helyi önkormányzati ügyekre kellene alapesetben szorítkoznia.

 

De, ha már mégis ebben a formában él és működik az önkormányzati, lényegében közpénzből fenntartott sajtó, aminek, megvallhatjuk, tényleg lehet 2017-ben relevanciája, egy dolog azért előbb-utóbb remélhetően az eszetekbe jut majd, hogy

 

a lojalitás NEM egyenlő a szervilizmussal.

 

Tisztelettel, áldott karácsonyt kívánva

 

Babos Attila

újságíró, felelős szerkesztő

Szabad Pécs 

 

Megj.:

1. A fenti szöveget három kollégámmal egyeztettem, ezt követően olvasható csak.

2. A Szabad Pécs újságírójaként és felelős szerkesztőjeként P. Horváth Tamást, és még több más ismert pécsi gondolkodót a Szabad Pécs.hu hírportálon még csütörtökön késő este megjelent vélemény-összeállításban való részvételre kértem fel. A felkérés idején még nem is tudtam, hogy szerveznek egy tüntetést. Így azt sem, hogy P. Horváth Tamást is felkérik majd „a szónoklatra”, ahol ő ezek után teljesen logikus módon ugyanazt a szöveget olvasta fel, amely nálunk megjelent. Megtisztelő volt, hogy ezt megemlítette a tüntetésen. Amelynek tehát én nem voltam a szervezője, és én nem kértem fel semmiféle beszédre ott senkit (habár, ezt te is nagyon jól tudod). Ahogyan azt is, hogy nem a Magyar Liberális Párt szervezte a civilek melletti kiállásra buzdító hirdetést, hanem egy magánszemély, aki nem kötődik a Liberálisokhoz, de aki – mivel ilyet még eddig nem szervezett – a Liberálisok egyik pécsi emberét kérte fel arra, hogy segítsen neki. A tüntetés nem kötődött egyéb módon pártokhoz/pártokhoz, habár az igaz, hogy egy szerencsétlen sajtóközlemény napvilágot látott, amit később korrigált a Magyar Liberális Párt, és amelyben tisztázták, hogy nem ők a szervezők, és főleg nem pártrendezvény a civil tüntetés.

3. A hivatkozott rész pontosítására helyreigazítást küldök a PécsMa.hu-nak.

KategóriákMETÁL