Meglepően sokan voltak a szombat délutáni pécsi fürdőköpenyes összejövetelen a pécsi Pollack strandon. Környékbeli lakosok, kutyások és a strandot szeretők jelentek meg, Páva Zsolt polgármester, de még a terület képviselője sem jelent meg, viszont volt a helyszínen városházi ember és az egyetem főépítésze is meghallgatta a javaslatokat.

Meglepően sokan voltak a szombat délutáni pécsi fürdőköpenyes összejövetelen a pécsi Pollack strandon. Környékbeli lakosok, kutyások és a strandot szeretők jelentek meg, Páva Zsolt polgármester, de még a terület képviselője sem jelent meg, viszont volt a helyszínen városházi ember és az egyetem főépítésze is meghallgatta a javaslatokat.

A cikk a hirdetés után folytatódik



Tehermentesítő út épül Pécsett a Pollack strand medencéjétől néhány méterre, nem kevés területet, zöldfelületet elvéve a strandtól, és keresztülszelve a pécsi Rókusdombot – emiatt tartottak fürdőköpenyes összejövetelt szombaton délután a helyszínen.

A szervezők a strand melletti fürdőköpenyes, politikamentes kiállásként hirdették meg az eseményt.

Mint megírtuk, Pécsett évek óta mindennapos káoszt okoz a lehetetlen közlekedési helyzet ezen a területen, a klinikáktól és az egyetemektől a belvárosig vezető részen. Ennek a helyzetnek a megoldására vett elő egy, a 60-as évekből származó, de meg nem épült tehermentesítő út tervét a pécsi városvezetés, és lobbizott ki rá egymilliárdos kormányzati támogatást.

A Bálicsi és a Kodály Zoltán utak közötti tehermentesítő azonban nem mindenkinek nyerte el a tetszését a fentiek, vagyis a Rókusdomb, a strand, illetve az azok alatt elterülő kutyafuttató felszámolása, szükségszerű áthelyezése miatt. Illetve amiatt, mert az iparági előrejelzések arról szólnak, hogy az okosautók várható megjelenésével megnyílik az út a városi közösségi autózás előtt, aminek az lesz az eredménye, hogy csökken a városi autók száma.

Most viszont Pécsett, mint szombaton délután is kiderült, nem ez hangzott el. A résztvevők közül többen is azt mondták, hogy az egymondatos lényeg, amit leszűrtek az elhangzottakból, az az volt, hogy lesz út, mert kell. A meghívottak közül Csaba Ders, a PTE főépítésze, és Magay Miklós a városfejlesztési főosztály vezetője jelentek meg.

 

Később nyithat ki idén a Pollack

Lényeges kiegészítő információ volt az, hogy a Pollack strand nyitása csúszhat idén a szokásoshoz képest az útépítés, így az időjárástól függően 12-13 hetes szezon egy-két héttel rövidülhet.

 

17 méterre lesz az út a medencétől

Lesz zajvédő fal is, sőt a szombat délutáni megbeszélésen elhangzott, hogy a korábban tervezettnél magasabb és hosszabb is lehetséges. Felmerült egy iskolabusz indítása is a civilek részéről, amire az volt a válasz, hogy a buszjáratok sem teljes utaskapacitással mennek. Állítólag 7,5 tonna lesz az új úton a maximális terhelés, tehát nem mennek majd nagy teherautók és buszok erre. A zöld felület 4200 négyzetméterrel csökken majd,  az út ugyanis 400 méter hosszú és 7 méter széles lesz. A tehermentesítő a Pollack strand hidegvizes medencéjétől medencétől 17 méterre fut majd.

 

Az ok és a javaslatok

De, hogy miért is van naponta kétszer, a csúcsban ilyen súlyos közlekedési probléma, és miért is szükséges az út? A felmérések szerint a hegyoldalon élők döntő többsége csak autóval hajlandó vinni a gyerekeket az iskolákba, és nem ritka, hogy egy-egy család több tagjai is több autóval indul el reggel, és érkezik haza délután.

A tehermentesítő út megépítése helyett is lehetnek megoldások erre a problémára azonban, legalábbis voltak ilyen felvetések. Az utak időszakos egyirányúsítását javasolták még többen. Például a szerpentin vagy az Édesanyák útja lehetne reggelente lefelé egyirányú, délután meg felfelé. Egy javaslat szerint már az is csökkenthetné a káoszt, ha az Édesanyák útján lefelé a balra kanyarodást megtiltanák.

KategóriákMETÁL