Mészáros Lőrinc cége, a ZÁÉV a fővállalkozó a beruházásban, de alvállalkozóként részt vesz a munkában a közbeszerzésen vesztes cég, amúgy szintén NER-kedvenc tulajdonosának egy másik érdekeltsége is.

Mészáros Lőrinc cége, a ZÁÉV a fővállalkozó a beruházásban, de alvállalkozóként részt vesz a munkában a közbeszerzésen vesztes cég, amúgy szintén NER-kedvenc tulajdonosának egy másik érdekeltsége is.

A cikk a hirdetés után folytatódik



A legnagyobb pécsi építőipari beruházás jelenleg a PTE orvosi kari új elméleti tömbjének építése. A Szabad Pécs megírta, hogy a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó ZÁÉV nyert a közbeszerzésen, így az építőipari tendereken taroló cég húzhatja fel a tíz és fél milliárdba kerülő új campust. Az építkezés tavaly ősszel kezdődött és jövő ősszel érhet véget.

Információink szerint viszont több mint ötmilliárd forinttal drágulhat a beruházás, a ZÁÉV ennyi plusz forrást kér az egyetemtől, az egyetem pedig a kormánytól. Úgy tudjuk, ezen kívül további mintegy három milliárdos pótfinanszírozást igényel az egyetem a Modern Városok Program egyéb elemeire, összesen tehát nyolc milliárdot kérnek.

Érdekes, hogy annak idején pont azért kellett első körben érvényteleníteni a közbeszerzést, mert túl magas, a rendelkezésre álló keretnél nagyobb árajánlatok érkeztek be. A drágulást részben a közbeszerzés kiírása óta történt áremelkedéssel, részben a beruházásba időközben bekerült új elemekkel indokolják tudomásunk szerint. A drágulás azért is érdekes lehet, mert ebben a vállalkozói díjban továbbra sincs benne a régi, eredeti orvosi kari elméleti tömb felújítása, pedig az is időszerű lenne. Sőt, a Modern Városok Program 25 milliárdos pécsi egyetemi keretének legnagyobb projektjében a PTE eredetileg a régi elméleti tömb felújítását is tervezte. Később módosították úgy a terveket, hogy beleférjenek a pénzügyileg rendelkezésre álló keretbe, és a jelenlegi tömb, amúgy kb. 4 milliárd forintosra becsült felújítását plusz lehetőségként hagyták benne a szerződésben.    

A vesztes NER-kedvencnek is jutott egy falat

A közbeszerzési pályázaton a ZÁÉV-en kívül egyetlen cég indult, a szintén NER-kedvenc Paár Attila cége, a West Hungária Bau Kft. Az eredetileg győri Paár Attila volt az, aki Orbán Viktor vejét, Tiborcz Istvánt kivásárolta az Elios Zrt-ből és egyéb közös üzleteik is voltak.

A Szabad Pécs megbízható forrásokból úgy értesült, hogy bár Paár Attila a közbeszerzésen vesztes szerepbe került, alvállalkozóként egy másik érdekeltségével, a CLH Hűtés- és Klímatechnikai Kft-vel részt vesz a beruházásban. A CLH többségi tulajdonosa a KÖRÖSASZFALT Mélyépítő Zrt., ami a WHB Befektetési Kft-jé., aminek viszont a West Hungária Bau Kft. és Paár Attila is meghatározó tulajdonosa. Hogy mennyire belterjessé vált a Fidesz-érában a magyar építőipar nagyobb játékosainak köre, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a CLH korábban Mészáros Lőrinc érdekeltsége volt, tőle vette meg a céget a Paár Attila-féle cégcsoport.

Kérdéseket juttattunk el három héttel ezelőtt a ZÁÉV-hez. Azt kérdeztük, bevett gyakorlat-e náluk, hogy az általuk elnyert közbeszerzéseken vesztes céget később alvállalkozóként bevonják a beruházásba. Eddig nem reagáltak kérdésünkre, ha megteszik, frissítjük cikkünket. 

Volt olyan egyébként Pécsen, hogy a ZÁÉV-nek a vesztes szerep jutott: pályáztak például a PMFC új akadémiájának építésére, amit a Bánki Erik fideszes politikussal kiváló kapcsolatban lévő Benik Balázs cége, a B Built & Trade Kft. nyert meg.

A cikk elkészítésében közreműködött: Babos Attila

KategóriákMETÁL