Túlárazott ügyvédi megbízásokról tartott sajtótájékoztatót ma délelőtt a pécsi városházán Péterffy Attila polgármester és dr. Bodnár Imre ügyvéd, az átvilágítást végző ügyvédi team vezetője.

A cikk a hirdetés után folytatódik



A polgármester emlékeztetett, a cégek és intézmények átvilágítása, az elszámoltatás kiemelt helyen szerepelt választási programjában, ezért egyik legelső lépése volt ennek a folyamatnak a megindítása. Mint elmondta, már kezdetben gyanították, hogy a jogi tanácsadási szerződések túlárazottak, ezért az átvilágítás első részében erre koncentráltak.

Bodnár Imre hangsúlyozta, a fideszes városvezetés elmúlt öt évét, azaz az elmúlt önkormányzati ciklust vizsgálták. Konkrétan azt, hogy a cégek és intézmények milyen jogi szolgáltatásokat vettek igénybe, és hogy ezek mértéke indokolt volt-e. Az átvilágítás eredménye: a cégek és intézmények öt év alatt összesen 1,3 milliárd forintot fizettek ki ügyvédi megbízási díjakra.

A toplistát Szalay Ferenc budapesti ügyvédi irodája vezeti 226 millióval, őt követi a pécsi Kamondi Mónika 180 millióval, és a szintén pécsi ügyvéd, Bódis Krisztina 140 millióval.

Mint azt korábban megírtuk, dr. Kamondi Mónika pécsi ügyvédről úgy tudjuk, Bánki Erik baranyai fideszes országgyűlési képviselő, a Fidesz regionális igazgatója ügyvédje. Mindenesetre az biztos, hogy Kamondi Mónika ügyvédi irodája abban a pécsi történelmi belvárosi épületben található, amelyben Bánki Erik országgyűlési képviselői irodát alakított ki. Azt is megírtuk UGYANEBBEN a cikkben, hogy az ügyvédnő Bánki Erik testvérének is kézbesítési megbízottja egy másik cégben.

Dr. Szalay Ferenc pécsi ténykedéséről csütörtökön írtunk

A jogi szakértői csapat szerint évente mintegy 80-90 millióval lehetett volna csökkenteni ezeket a költségeket, azaz a szerződések mintegy 30 százalékkal lettek túlárazva.

Péterffy Attila elmondta, arra fogja utasítani az érintett cégvezetőket, hogy december 15-ével mondják fel a legtöbb ilyen szerződést. A továbbiakban nem lesznek konkrét tartalom nélküli átalánydíjas szerződések, hanem átállnak az óradíjas, konkrét ügyletekhez kötött kontraktusokra. Mint elmondta, vannak több évre kötött, bebetonozott megállapodások, amelyekből nagyon nehéz kilépni, ezért a jövőben 30 napos felmondással fognak szerződni.

Ígérik, versenyeztetés során lesznek kiválasztva a jogi szolgáltatást nyújtók, az adott önkormányzati cégvezető dönt majd ezekben az ügyekben, reális árat fognak kapni a munkájukért az ügyvédek és szerződéseik felmondhatók lesznek.

Facebookos élőzésünk a sajtótájékoztatóról

Megkérdeztük, lesznek-e következményei ezeknek a túlárazásoknak a cégeknél. Bodnár Imre elmondta, a következő lépés az lesz, hogy megvizsgálják, okoztak-e konkrét vagyoni hátrányt ezek a szerződések és ha igen, akkor annak következményei lesznek. 

Megkérdeztük azt is, mi kell ahhoz, hogy büntetőeljárások induljanak, illetve hogy vizsgálták-e azt, milyen politikai kapcsolatok állhatnak a túlárazások mögött, Kamondi Mónikát például az elmúlt években több újságcikk kötötte Bánki Erik fideszes országgyűlési képviselőhöz. Bodnár Imre azt válaszolta, hogy egyelőre nem akar ennyire előre szaladni, de meg fogják vizsgálni az előnytelen szerződések mögöttes tartalmát. Péterffy Attila hozzátette, az ügyvédi csapatnak nem volt feladata a politikai háttér vizsgálata. Mint mondta, szerinte

„ez a média, az újságírók dolga”.

Lapunk kérdésére elhangzott az is Bodnár Imre válaszában, hogy most kizárólag a külsős ügyvédi-jogi tanácsadói megbízási szerződéseket vették górcső alá. A pécsi gazdálkodó szervezetek által esetlegesen egyéb más ügyvédekkel, ügyvédi irodákkal közbeszerzési jogi tanácsadásra és munkákra megkötött külsős ügyvédi megbízási szerződéseket még nem vizsgálták meg. Ami azt is jelenti, hogy az azokért kifizetett megbízási díjak teljes összege nem képezi az elmúlt öt évből feltárt, 1,3 milliárd forintot meghaladó összegű megbízási díjakat.

A polgármester elmondta, tervei szerint fél év alatt eljutnak odáig, hogy világosan lehessen látni, ki végzett megfelelő munkát a közpénzekért cserében és ki nem. Hozzátette, a jövőben nemcsak az ügyvédi megbízásoknál fogják előnybe részesíteni a helyi szereplőket, hanem más területeken is.

Frissítés 12.25 – Közleményben reagált a pécsi Fidesz

Reagált a péntek délelőtti sajtótájékoztatón elmondottakra a pécsi Fidesz és a pécsi városházi Fidesz-frakció. A sajtóközleményt annak hosszúsága miatt nem hozzuk le teljes terjedelmében, az alábbiakban az általunk szerkesztett verzióját olvashatják, amely (szerintünk) a közlemény lényegi része.


„Reagálás Péterffy Attila ma délelőtti sajtótájékoztatójára

Szeretnénk felhívni Polgármester Úr figyelmét arra a tényre, hogy a takarékosabb működés érdekében éppen a FIDESZ volt az, amely 2010-ben szakított azzal a pazarló szocialista módszerrel, amely tanácsadók sokaságát alkalmazta a városháza és a városi cégek környékén. Többek között ennek köszönhetően sikerült lefaragni a ciklus végére a szocialisták idején folyamatosan meglévő 5-6 milliárd forintos éves költségvetési hiányt és 2018-ra már 4.7 milliárd forintos többlettel sikerült zárni az évet.

Álságos az új balliberális vezetés mostani nyilatkozata, hiszen éppen ők voltak, akik 2010 előtt egyrészt kifosztották a kasszát, másrészt 50 milliárd forintot is meghaladó adósságot és egy teljességgel működésképtelen önkormányzatot hagytak maguk után (…)

… a Péterffy Attila körül felálló horror-koalíció első döntéseivel új politikai kifizetőhelyeket létesített, például a Momentum országos szóvivőjének havi több mint 500 ezer forintos fizetéssel, de említhetnénk a helyi DK vezetőjét, Kunszt Mártát is, aki szintén tanácsadó lett havi 200 ezer forintért. (…)

Egyébiránt az önkormányzat és cégei kb. 4000 embernek adnak munkát a városban, az önkormányzat vagyona kb. 150 milliárd forint, ezt folyamatosan üzemeltetni kell, aminek egyik jelentős része jogi feladat is. Az önkormányzat és cégei az elmúlt ciklusban több száz pályázaton vettek részt sikeresen, illetve részesültek támogatásban 100 milliárdos értékben. Ennek felhasználása rendkívül szigorú jogszabályi feltételek mellett lehetséges, amely a legtöbb esetben speciális jogi szakértelmet is igényel. Ennek ellenére az elmúlt ciklusban az önkormányzat és cégei működési költségeinek arányait tekintve rendkívül kis részét fordította jogi szakember igénybevételére. (…)

A Pécsi Fidesz Frakció és a Pécsi Fidesz elnöksége”

KategóriákMETÁL