Egy orvost és négy ápolót helyeztek házi karanténba, azaz járványügyi megfigyelés alá, mert kiderült, hogy szoros kontaktba kerültek egy koronavírusos beteggel Pécsett, a megyei kórházban, írja a Bama.hu, nem hivatalos, de megbízható forrásokra hivatkozva. FRISSÍTVE!

A cikk a hirdetés után folytatódik



Mint azt a Bama írta, azt tudták meg, hogy egy beteg a Pulmonologiai (tüdőgyógyászati) osztályon került kapcsolatba az öt dolgozóval.

„A betegről ma derülhetett ki, hogy pozitív a koronavírus tesztje, hiszen az ápolókat és az orvost mától vették járványügyi megfigyelés alá” – írják.

„Ez azt jelenti, hogy immár egy újabb koronavírusos eset biztos Pécsett”.

Úgy tudják, hogy egy 50-60 év közötti férfiről van szó, aki súlyos állapotban került a kórházba. Csütörtök este vitték be a Pulmonologiai osztályra a beteget, majd még aznap este átszállították a Koronavírus Ellátó Központba, a megyei kórház T épületébe.

A lap úgy tudja, hogy az ápolóknak nincsenek tüneteik, jól vannak.

A Szabad Pécs a Bama cikkének megjelenése előtt bő fél órával kereste meg az országos operatív törzset azzal, hogy megtudjuk, hány egészségségügyi dolgozó van jelenleg országosan az összes, karanténban lévő ember közt. És ezen túl arra is rákérdeztünk, hogy Pécsett hány egészségügyben aktívan dolgozó személy van karanténban, illetve egyáltalán hányan vannak karanténban Pécsett, hiszen továbbra sincsenek hivatalos területi adatok. A ma este kilenckor elküldött kérdéseinkre nem jött válasz még.

Azért kerestük őket ezzel a kérdéssel, mert az ugyan hivatalosan és erősen ki nem mondott tény, hogy ellátási nehézségek és gondok lehetnek és vannak és voltak is az egészségügyi dolgozók védőfelszerelését illetően, de ez az igazság.

(Nyilván senki sem mondja azt, hogy nem akarnának a helyzeten a lehető leggyorsabban és legmegnyugtatóbb módon javítani.)

A másik ok, amiért kerestük őket, az pedig az volt, mert lapunk kapott konkrét olvasói megkeresést arról pénteken este. Azt írták, kérdezzünk rá arra, vagy próbáljunk utána menni annak, hogy lehetnek-e egészségügyi dolgozók karanténban, és hányan vannak. Illetve, hogy hányan vannak a pécsiKoronavírus Ellátó Központ munkatársai közül karanténban.

Azt már csak mi tesszük hozzá, hogy a friss, folyamatosan frissülő alapvető, de területi járványadatokon túl még ennek is nyilvánosnak kellene lennie. Vagy, ha nem is kellene, de nagyon, nagyon jó lenne, ha látszana, nyomon követhető lenne.

Például azért, hogy adott esetben tudni lehessen, mennyi önkéntesre lehet szükség és hol. Vagy, hogy mikor és hogyan és ki tudja megoldani a karantén idejére kieső emberek pótlását.

Bátorfy Attila kutató és újságíró (Átlátszó) készített egy fontos oldalt, ahol sok adat, táblázat és grafikon van fenn, s nem csak a hivatalosan közölt adatokra építve. Ott látható egy térkép is, ami frissülni fog folyamatosan az adatok beérkezésével.

A hivatalos adatokat pedig a Szabad Pécs is folyamatosan frissülő grafikonnal jelzi már több napja.

Forrás: https://atlo.team/koronamonitor/

A legfontosabb kérdés azonban, de nem áltatjuk önöket, erre egyelőre nem lesz válasz, az az, hogy hogyan lehetséges, hogy karanténba kellett rendelni egyetlen koronavírusos beteg miatt öt egészségügyi dolgozót. Merthogy megfelelő védőfelszereléssel ilyenre gyaníthatóan nem kerülhetett volna sor. És az sem számít természetesen, hogy nem a Koronavírus Ellátó Központban feküdt a beteg, azaz nem ilyen gyanúval kerül be. Pláne azért, mert a tüdőgyógyászati osztályon kezelték. Ha a teljes egészségügyben nem is lehet (bár nagyon is kellene), a járványügyi osztályok és kórházak mellett a tüdőgyógyászati osztályokkal kapsolatban már biztosan azt gondolnáés egyben remélné az ember, hogy azokon a legkomolyabb védőruhában dolgoznak az orvosok és az ápolók. Mert minden egyes, akár csak pár napra is kieső ember, óriási veszteség.

Azt pedig csak remélni lehet, hogy ötnél több érintett nem lesz egy olyan beteg esetében, aki több osztályt is megjárt a történet szerint, esetleg mentővel került egyik helyrőla másikra, s talán már a legelső helyre is.

SZOMBAT 10.10 Válaszolt az operatív törzs

A következő választ kaptuk szombaton délelőtt, a Koronavírus Operatív Törzsnek pénteken este feltett kérdésünkre:

„A betegjogokra való tekintettel az Ön által feltett kérdésekre, nem áll módunkban választ adni.

A fertőzöttek számáról, illetve arról, hogy hol ápolják őket, az Operatív Törzs mindennap beszámol.”

KategóriákMETÁL