Éves taggyűlést tartott csütörtökön este a Mindenki Pécsért Egyesület. Kezdeményezték Péterffy Attila kizárását a civil szervezetből, értesült a hírről a Szabad Pécs. A polgármester nem volt jelen, lapunknak azonban még előtte azt mondta, nem tartja túl fontosnak azt, hogyan döntenek róla.

A cikk a hirdetés után folytatódik



Két, a pécsi helyi politikát érintő ügyben is szavaztak csütörtökön este a Mindenki Pécsért Egyesület jelen lévő tagjai a civil szervezet éves taggyűlésén.

Az egyik az volt, hogy kezdeményezték Péterffy Attila pécsi polgármester kizárását a Mindenki Pécsért Egyesületből. A Mindenki Pécsért éves közgyűlése után értük el Mellár Tamás országgyűlési képviselőt, nyugalmazott egyetemi professzort, a Mindenki Pécsért alapító-elnökét. Elmondta, hogy titkos szavazáson, jogszerűen megszavazták Péterffy Attila kizárásának kezdeményezését. Kérdésünkre azt mondta, hogy ehhez a következő lépés az – nyilván, ha Péterffy Attila ebben együttműködik –, hogy találnak egy mindenkinek megfelelő időpontot egy elnökségi ülésre, ahol meghallgatják Péterffy Attilát. A kizárást ugyanis azért kezdeményezték, mert Péterffy Attila – aki amúgy egyik alapító tagja a Mindenki Pécsért Egyesületnek – szerintük nem tartotta be az elmúlt másfél évben, polgármesterként azokat az alapelveket, amelyeket egy nyilatkozatban aláírt, és amelynek köszönhetően lett ő a Mindenki Pécsért pécsi polgármesterjelöltje 2019-ben. Mellár Tamás azt mondta, ez nem mai történet, korábban két alkalommal is hivatalos téma volt ez a civil szervezet ülésén, de Péterffy Attila nem adott kielégítő magyarázatot arra, hogy miért nem tartja be a nyilatkozatban vállalt elveket. És ez azóta sem változott.

Arra a kérdésünkre, hogy számít-e arra, hogy a polgármester nem vesz részt ebben a procedúrában, s hogy korábban már ő maga is beszélt arról, hogy bekövetkezhet, hogy otthagyja a Mindenki Pécsértet, a Párbeszéd előválasztási  országgyűlési képviselőjelöltje (MSZP-s és jobbikos támogatással) azt mondta, hogy nem szeretne feltételezésekbe bocsátkozni, ilyen kijelentést pedig ő nem hallott Péterffytől és hozzá nem jutott el eddig ilyen információ, hogy a városvezető ilyen kijelentést tett volna.

A Szabad Pécs még az ülés előtt hívta fel, és érte el Péterffy Attilát, mert azt hallottuk, hogy vagy kezdeményezni fogják a kizárását, vagy ő maga lép ki a Mindenki Pécsértből. A polgármester azt mondta, éppen szabadságát tölti, így nem lesz ott az ülésen. Való igaz, hogy a pécsi városházi frakciók tagjai előtt “hangosan gondolkodva” egyszer említett olyat, hogy elképzelhető, hogy eljöhet az a pillanat, amikor otthagyja a Mindenki Pécsért Egyesületet, vagyis kilép. Hozzátette: nem tudja, milyen döntésre készülnek Mellár Tamásék, de különösebben nem is foglalkozik vele, nem tulajdonít neki túl nagy jelentőséget, nem tartja azt fontos döntésnek.

Mások, akik annak idején hallották a polgármester esetleges kilépéséről szóló kijelentést, azt mondták lapunknak, hogy Péterffy úgy fogalmazott, vagy arra utalt, hogy ha továbbra sem lehet fontos kérdésekben megegyezésre jutni és nem fogadják el a szerinte védhető és indokolt álláspontját ezekben az ügyekben, akkor nem lesz értelme tovább a Mindenki Pécsértben maradnia.

Úgy tudjuk, hogy a mai ülésen a 21 fős egyesületből 12 fő jelent meg, az ő többségi szavazataikkal született meg a kizárást kezdeményező döntés.

Azt is hallottuk, hogy voltak többen is, akik nem értettek egyet ezzel a döntéssel, sőt volt olyan felszólaló is, aki szerint Mellár Tamás most elsősorban a saját politikai karrierjét nézi, azt, hogy ő most az egyik (amúgy sokak szerint a szuperesélyes) jelölt a Baranya 1-es választókerületben az előválasztáson, és emiatt állt most bele ebbe az ügybe ennyire keményen. Mások viszont azt mondták lapunknak, hogy a polgármesterz az egyesület tagjaként az egyesület szabályai kötik, és az elfogadott nyilatkozat is, és ha azzal ellentétesen dolgozik, akkor nem maradhat a civil szervezetben.

A tippünk az, bármi mást nehezen tudnánk ebben az ügyben elképzelni, hogy Péterffy Attila a történtek után ki fog lépni, de semmiképpen sem fog aktívan és együttműködőn részt venni egy ellene folyó kizárásáról szóló procedúrában. Kivéve persze akkor, ha biztos lehet abban, hogy az elnökség mellette szavaz majd. Merthogy azt tudni kell, hogy a hatfős elnökség nem minden több tagja sem vett részt a mai ülésen (megj.: Péterffy Attila nem elnökségi tag a szervezetben), és volt több olyan elnökségi tag is, aki nem értett egyet a döntéssel. Ugyanakkor több olyan tag is jelen volt és szavazott a kizárás kezdeményezéséről, akik többek szerint is “Mellár Tamás oldalán” léptek be a Mindenki Pécsértbe.

Úgy tudjuk, a mai közgyűlésen visszatérő beszédtéma volt Bognár Szilvia kizárása, illetve annak módja is, valamint az új városházi koalíciós szerződés is, ami egy újabb olyan ügy volt, amelyben erős véleménykülönbség alakult ki Mellár Tamás és Péterffy Attila közt.

A másik helyi közéleti-politikai ügy ugyanis, amire fent utaltunk, és amelyben ma szavaztak a Mindenki Pécsért jelenlévő tagjai, az éppen ezt a koalíciós szerződést érintette.  – És ez, a fentivel ellentétben már egy sokkal konkrétabb döntés volt: a tagok arról határoztak, hogy megvonják a Mindenki Pécsért név használatát attól a 14 pécsi városházi képviselőtől – többek közt Péterffy Attila polgármestertől is –, akik aláírták az új koalíciós szerződést. Az ugyanis a korábbi gyakorlathoz képest sokkal szigorúbb rendet és fegyelmet követel meg a városházi munkában a képviselőktől.

Mellár Tamás úgy fogalmazott lapunknak, hogy szerinte és többek szerint a Mindenki Pécsértben ez a koalíciós szerződés antidemokratikus, például egy olyan passzus miatt, amely a konkrét közgyűlési ülés előtt megtartott frakcióülésen lefolytatott szavazásról szól. A szerint ugyanis a várost irányító frakciók tagjai – nyilván elsősorban a fontos, kiemelt ügyekben érdekes ez – a közgyűlések előtt, előzetesen szavaznának az előterjesztésekről (tehát nem a nyilvánosság előtt), és ha azt a képviselők meghatározott számú többsége például megszavazza, akkor azoknak is igennel kell a közgyűlésben, “élesben” szavazniuk, akik amúgy nem szavazták volna meg azt, amit a többség igen. Mellár Tamás szerint ez az eljárás és szabályozás elfogadhatatlan, antidemokratikus, és a Mindenki Pécsért elveivel a legmesszebbmenőkig szembe megy.

Péterffyék erről azt mondták még korábban, hogy szerintük demokratikus az új szerződés, a frakciófegyelem fontos és ebben az új szerződésben az fontos szerepet kap.

Akik tiltakoztak az új koalíciós szerződés ellen, és nem írták alá, azok a pécsi Momentum-frakció (illetve hát Mindenki Pécsért – Momentum-frakció) három tagja, és az utóbbi közgyűlésen az alpolgármesteri posztjáról leváltott Bognár Szilvia volt alpolgármester voltak.

Bognár Szilvia jelenleg DK-s képviselő (illetve: Mindenki Pécsért-DK-s képviselő), ha a történtek után esetleg nem maradna a DK-ban (a többi pécsi DK-s képviselő kezdeményezte hivatalosan a leváltását), akkor ő a jövőben a Mindenki Pécsért pécsi városházi képviselője címet használhatná.

Frissítés – Péntek 9.05

KategóriákMETÁL