Erdőtüzet igyekeznek megfékezni a baranyai és a környező megyékből Pécsre érkezett tűzoltók a Mecsekben, de az erős szél, a forróság és az emberemlékezet óta nem látott szárazság is ellenük dolgozik. Hatalmas lesz a kár, még az sem biztos, hogy sikerül a következő napokban eloltani a tüzet.

A cikk a hirdetés után folytatódik



A legfontosabb most, hogy a lehető leghamarabb sikerüljön a tüzet körülhatárolni, és eloltani a lángokat, de utóbbira a jelenlegi állás szerint ma csekély az esély, a tűzoltók mindenesetre mindent megtesznek, már nem csak egész Baranyából, de a környező megyékből is érkeztek, s helikopter is segíti a mentést.

Fotó forrása: Pécsma.hu

A pécsi tűzoltók csütörtökön délután, bozóttűz miatt vonultak ki Patacsra, az Akó dűlőbe, a tűz azonban addigra már átterjedt az erdőre is, mostanra pedig már egészen elképesztő mértékű a természeti kár.

Fotó: Rajnai Richárd

Több lakház is kigyulladt, az egyikben egy gázpalack is felrobbant, mindeközben az egyik legfontosabb feladatuk a tűzoltóknak az volt, hogy elhatárolják a tüzet a lakott területtől, a lakóházaktól, ami részben sikerült is, s úgy tudjuk, hogy szerencsére emberi életet eddig nem követelt a katasztrófa, s sérültje sincs a tűznek. Egyelőre nem megerősített hírek szólnak arról, hogy öt ház és több kert is kiégett, s hogy a gázpalack robbanása miatt az érintett ház is megsemmisült.

Avart vagy szemetet égethetett valaki

Állítólag egy, a Patacsi domboldalon élő lakó égetett avart vagy szemetet, miközben elképesztő szárazság és forróság van, s szerdától a legmagasabb hőségriadó van érvényben az országban. Elviekben ez okozhatta az elmúlt évtizedek egyik legsúlyosabb baranyai természeti katasztrófáját.

A Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője, Horváth Nikolett Csilla arról tájékoztatta az MTI-t, hogy több hétvégi ház is lángra kapott, miután meggyulladt egy bozótos a város hétvégi házas, gyümölcsöskertekkel tarkított városrészében, az Akó dűlő környékén.

A baranyai tűzoltók azt írták, hogy nagy területen ég az erdő és a bozótos Pécs külterületén, az Akó dűlőn. Épületekbe is belekapott a tűz, amely gyorsan terjed az erős szélben. A nagy erőkkel kivonuló pécsi, szigetvári és komlói hivatásos, valamint a szabadszentkirályi önkéntes tűzoltók a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett oltják a lángokat. További egységek is elindultak a helyszínre.

Azt kérik, hogy a környéken élők csak a legszükségesebbre használják a vizet

A Tettye Forrásházu azt írta, hogy az oltáshoz minden tartalék vízre szükség van. Az Akó dűlőből indult a tűz, amelyet jelenleg is nagy erőkkel oltanak a tűzoltók Patacson, a Mecsek oldalában. Az oltás során a tározók gyorsabban kiürülnek, ezért arra kérik Éger-völgy, Ürög és Patacs városrész lakóit, hogy a tűz megfékezéséig csak a legszükségesebbre használják az ivóvizet. Felhívják a figyelmet arra is, hogy az oltás velejárójaként nyomásesés, vízzavarosodás fordulhat elő a fenti területeken.

Fotó: Rajnai Richárd

Péntek 0.15 – Gyakorlatilag sikerült még csütörtökön, nap végére eloltani a tüzet

Persze még vannak izzó részek a Mecsekben, lesz még munkájuk a tűzoltóknak, de a Baranya Megyei Katasztrófvédelem csütörtökön késő este, nem sokkal éjfél előtt közleményben írta meg, hogy megakadályozták a tűz továbbterjedését. „Megakadályozták a tűz továbbterjedését Pécs külterületén, az Akó dűlőben, ahol erdő és bozótos gyulladt ki. Mintegy nyolc hektárra terjedtek ki a lángok, amelyek hét ingatlant is érintettek. Kettőt közülük lakóházként használtak. A tűzeset során felrobbant három gázpalack, egyet pedig kihoztak a tűzoltók. A pécsi, a szigetvári, a komlói, a siklósi, a mohácsi, a véméndi, a barcsi, a kaposvári, a nagyatádi, a szekszárdi, a dombóvári, a paksi, a bonyhádi és a bajai hivatásos, valamint a szabadszentkirályi, a majsi, a pécsi, a pogányi, a szentlőrinci, a kökényi, az ófalui, a magyarszéki, a mecseknádasi, a villlányi és a palkonyai önkéntes tűzoltók a Baranya megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett fékezték meg a lángokat. Az egységek felszámolják a még izzó részeket. A tűz oltásában egy honvédségi helikopter is részt vett, és többek között erdészek, valamint polgárőrök is segítették a munkálatokat” – fogalmaztak.

Péntek 0.20 – Egy pécsi férfi elismerte, hogy ő okozta a tüzet

Mindezen túl, illetve elsősorban bocsánatot kért, és azt mondta el, hogy ha tehetné, akkor visszafordítaná, ami történt, és ezért bármit megtenne. Nemcsak nyilvánosan, személyes közösségi oldalán közölt Facebook-posztban ismerte el, hogy ő okozta a tüzet, de azt is írta, hogy mindent el fog követni azért, hogy a kárt, amit okozott ő, illetve a figyelmetlensége, azt megtérítse. Azt is írta ugyanis, hogy nem szándékosan okozott katasztrófát, véletlen baleset történt, amit már nem tudott megfékezni. A pécsi férfi, Kósa Mátyás Krisztián, azt írta, hogy úgy járt el, ahogy az ilyenkor bárkitől elvárható. Azonnal oltotta a robbanásszerűen terjedő tüzet, de azt már nem lehetett megállítani. Azt is írta, hogy büntetőjogi és polgári jogi értelemben vállalja a felelősséget a történtekért, pénteken reggel a rendőrségre kell mennie, természetesen aláveti magát a büntetőeljárásnak, illetve nem bújik „ügyvédek háta mögé”.

Péntek 0.35 – Így oltotta a tüzet a magasból a honvédségi helikopter

Amely Budapestről érkezett Pécsre, hogy segítsen a mentésben. A helikopter folyamatosan járta a Nyugat-Mecsek, az erdő lángoló része és Orfű közt az utat, az egyik korfűi tóból merítette ugyanis a vizet, amelyet kiszórt az erdő felett.

Péntek 0.45 – Újra ég a Mecsek, és sajnos közel a házakhoz

Nagyon friss olvasói fotót kaptunk arról, hogy újra lángol a Mecsek, a házak vonalánál, eloltották ugyan a tüzet, de újra lángra kapott az erdő, habár valamelyest enyhült, a fotó elkészítése óta, amint azt írtuk és mondtuk is ugyanis, a tűzoltók egy része még a Mecseken van és folytatja a mentést.

Péntek 01.20 – Így vételezte a vizet az oltáshoz a honvédségi helikopter

Megjegyzés: olvasónktól kapott videót töltöttünk fel YouTube-csatornánkra.

Címkék:
KategóriákMETÁL