Megerősítette a sajtónak tegnap késő este azt az addig csak szóbeszédként terjedő hírt Pankotai Lili, hogy az érettségi évében távozik eddigi iskolájából, a pécsi Nagy Lajos Gimnáziumból.

A cikk a hirdetés után folytatódik



Azt a Szabad Pécs írta meg elsőként, hogy nem kizárt, hogy távozni fog a pécsi Nagy Lajos Gimnáziumból Pankotai Lili, az a 18 éves mohácsi gimnazista, aki az október 23-i budapesti, a pedagógusok melletti szolidaritási tüntetésen elmondta egy tavaszi slam poetry szerzeményét, amely után, elsősorban kormánypárti politikusok és orbánista megmondó emberek támadták őt a hivatalos nyilvánosságban, mert a szerzeménye tartalmazott néhány obszcén szót is.

A már idézett cikkünkben azt írtuk, megbízható forrásokra hivatkozva, hogy Pankotai Lilit már a beszéd másnapján, október 24-én, hétfőn behívták elbeszélgetésre az iskolájába, ahol a hírek szerint arról esett szó, hogy jobb lenne, ha közös megegyezésre tudnának jutni. Úgy tudtuk, és tudjuk, hogy konkrétan az nem hangzott el, hogy távoznia kell, de erre a lehetőségre lehetett következtetni. Ismeretes az is, hogy a ciszterciták által működtetett pécsi gimnázium szeptemberben kinevezett igazgatója, a véleménynyilvánítás szabadságának hangsúlyozása mellett egy nyilvános, Facebook-posztban az iskola vállalt értékeire hivatkozással elhatárolódott a beszéd inkriminált részeitől.

Természetesen az egy külön, higgadt vita tárgya lehetne, hogy egy tüntetésen, egy éppen a felnőtt korba lépő tinédzser egy amúgy nagyon is aktuális témát vagy témákat feldolgozó szerzeményét így, változtatás nélkül kellett-e előadni, ad absurdum elő kellett-e neki adni, de az orbánisták képmutatására a legszemléletesebb példa, hogy Pankotai Lilit a 6-7 csúnya szó miatt mások mellett bírálta Bayer Zsolt is.

Pankotai Lili tegnap este a Telexnek megerősítette a Nagy Lajosból való távozása hírét. Az iskolát már korábban, hetekkel ezelőtt is megkerestük, hogy nyilatkozzanak lapunknak, de nem kaptunk választ, most újra megkeressük őket.

Ugyanakkor egy másik jó nevű pécsi gimnázium igazgatója fogadta hívásunkat, amelyről úgy tudtuk, hogy Lili ott folytathatja tanulmányait, de ő azt mondta, hogy nem hozzájuk megy, mert ilyen kérvényt a szülők nem is nyújtottak be az iskolájához – márpedig e nélkül nem lehetséges az iskolaváltás, és nem lehetséges az adott, új intézmény vezetőségének a kérvény jóváhagyása nélkül sem.

Pankotai Lili a Nagy Lajos végzős, negyedikes tanulója, ugyanakkor általános gimnáziumi osztályba jár, amivel most midnenképpen könnyebb dolga van, mintha bármilyen tagozatos osztályba járt volna.

Zavarják a b.megek? Itt és most elolvashatja a pécsi gimnazista elhíresült beszédét, ká és ef betűs szavaktól mentesen

Pankotai Lili tavasszal elmondott egy beszédet egy pécsi slam poetry versenyen. Amit aztán elmondott október 23-án este is, Budapesten. Azóta az egész ország a 18 éves gimnazistáról beszél. De vajo…

Címkék:
KategóriákMETÁL