És legalább tíz egészségügyis van karanténban. Most pedig már legalább napi 20-25 mintát vesznek le a volt Megyei Kórház Szendrey Júlia utcai, jelenleg már elkordonozott bejáratánál álló szűrőkamionban is, ahová „lábon” jutnak el azok, akik gyanúsak. A PTE Klinikai Központ csak előzetes minisztériumi egyeztetés alapján adhatna ki információt, ezért a központi operatív törzshöz fordultunk kérdésekkel. Ők azonban területi adatokat nem közölnek, többek közt a betegjogokra való hivatkozással. Habár ehhez képest az első időszakban nem volt az titok, hogy melyik az az egyetlen kórház, ahol ápolják a betegeket, és hány beteg van.

A cikk a hirdetés után folytatódik



Teljesen pontos adatokat ezért nem is tudtunk szerezni. És, ha Orbán Viktorék el tudnák fogadtatni kedden (⅘-ödös felhatalmazás) vagy egy bő héttel később (⅔-ad elég) a készülő felhatalmazási törvényt, akkor önöknek még az ilyen, hozzávetőleges adatokat sem tudjuk leírni.

Most azonban még mindenképpen megtehetjük. Habár éppen azért, mert gyakorlatilag csak az operatív törzs nyilatkozhat, illetve az EMMI engedélyével és előzetes engedélyével nyilatkozhat csak a PTE KK is, így elég nehéz igazán biztos és pontos adatokhoz hozzájutni.

Ugyanakkor azt látjuk, hogy az olvasók, a közvélemény szeretne tájékoztatást kapni erről. Nincs ma olyan téma, ami fontosabb közügy lenne, mint a koronavírus elleni védekezés, és sokan szeretnék azt tudni, hogy mégis mi lehet a közelükben.

Pécs a tudomásunk szerint egyelőre még mindig nem számít az adatok alapján gócpontnak. Ugyanakkor nagyvárosként azzal érdemes számolni, hogy nem kevés olyan ember is lehet, aki itt él, mozog, kontaktál, nincsen semmilyen tünete, de már hordozza a koronavírust, éppen a tünetmentesség miatt úgy, hogy nem is tud róla.

Éppen ezért nagyon fontos, hogy mindazok is a lehető legelővigyázatosabbak legyenek, csökkentsék a nullára vagy a minimumra az érintkezések és találkozások számát.

Azt egészen biztosan tudjuk, hogy legalább hat új koronavírusos beteget ápolnak összesen Pécsett, a volt Megyei Kórházban felállított Koronavírus Ellátó Központban (KEK).

Úgy tudni, hogy van egy hetedik személy is, aki már kapott pozitív teszteredményt. Ahhoz ugyanis, hogy valakit fertőzöttnek nyilvánítsanak, a protokoll szerint kell egy második, 48 órán belül megismételt vételből származó mintának is pozitívnak lennie. És mindkét eredménynek van átfutási ideje is.

Az igazolt és biztosra vehető pécsi és baranyai betegek, akiket Pécsett kórházban ápolnak, hatan vannak a tudomásunk szerint. Ketten a tudtunkkal egy március közepén hazaérkező spanyolországi kutatócsoport diáktagjai, egyvalaki Kővágószőlősről került be, van mohácsi eset is, és van az az úr is, aki előtte már bent feküdt a Pulmonológián, onnan került át a KEK-be. Ő a tudomásunk szerint ugyanaz a férfi, akit Bakonyáról szállítottak a kórházba, és még rajtuk kívül is van egy eset, de a beszállítás helyét nem tudjuk biztosan.

A kórházban információink szerint többen is várnak a teszteredményeikre, akik koronavírus tünetekkel kerültek kórházba, és vagy voltak fertőzött területeken, találkoztak külföldi személlyel, vagy akár kontaktba kerültek igazoltan koronavírusos beteggel is.

Pécsett, illetve a megyében vannak még néhányan (pontos számot nem tudunk), akiknek információink szerint pozitív lett a tesztjük koronavírusra, és most hatósági házi karanténban vannak, mert meg tudták oldani az otthoni izolációt, és egyáltalán nincsenek tüneteik, vagy nincsenek súlyos, kórházi ellátást igénylő tüneteik.

A Szabad Pécs is megírta, a Bamára hivatkozva, hogy öt kórház és egészségügyi dolgozó kerülhetett karanténba a napokban a biztonsági protokollnak megfelelően, akik kontaktba kerültek azzal a beteggel, aki a Pulmonológiáról került át a KEK-be. Lapunk azóta több információt is begyűjtött az esetről, és ez alapján azt írhatjuk, hogy egészen biztosan több, mint tíz egészségügyis dolgozó van karanténban amiatt, hogy úgy látták el, vizsgálták vagy úgy szállították a beteget, hogy még nem tudták, hogy koronavírus gyanúja fennállhat nála.

Információink szerint az egészségügyi dolgozók jól vannak, de a kéthetes karantént el kellett rendelni a számukra, mindenki érdekében. Információink szerint nem tesztelték őket, vagy legalábbis mindenkit nem teszteltek közülük. Ilyenre egyébként már másutt is volt példa Magyarországon, hogy koronás beteggel kontaktált egészségügyi dolgozókat “csak” karanténba helyeztek, de tesztet nem végeztek rajtuk. 

Mint megírtuk többször is, az operatív törzset keresi lapunk közvetlenül a helyi kérdésekkel is a nyilatkozati stop miatt.

Arról is megkérdeztük őket az elmúlt napokban, hogy hány egészségügyis dolgozó van karanténban Pécsett, illetve, hogy hány beteget ápolnak Pécsett, mennyi a megyében nyilvántartott fertőzöttek száma.

A válasz a következő volt:

„Adatvédelmi- és betegjogi szabályozásokat figyelembe véve a fertőzöttek területi elosztása nem kerül publikálásra,  azonban a koronavirus.gov.hu oldalon folyamatosan tájékoztatást adunk. Az operatív törzs folyamatosan dolgozik a megfelelő körülmények biztosításán az egészségügyi dolgozók számára. Nyomon követjük, hogy hol miből van hiány és ennek megfelelően igyekszünk eljárni.”

Habár ehhez képest az első időszakban nem volt az titok, hogy melyik az az egyetlen kórház, ahol ápolják a betegeket, és hány beteg van.

Napi minimumm 20-25 mintavétel csak a szűrőkamionban

Lapunk mindemellett úgy tudja, hogy most már legalább napi 20-25 mintát vesznek le a volt Megyei Kórház Szendrey Júlia utcai, jelenleg már elkordonozott bejáratánál álló szűrőkamionban. Ide tehát azok a „lábon” ide jutó betegek mennek, akiket a háziorvosuk ide küld, esetleg az PTE KK SBO, de az állapotuk miatt nem kell nekik mentőt igénybe venni. A mintavétel előtt itt is kikérdezik őket a protokollnak megfelelően.

És persze emellett folyamatosan szállítanak a mentők is be a KEK-be olyanokat, akik a kikérdezési protokoll és a tünetek alapján koronavírusosak is lehetnek. Úgy tudjuk, hogy szerencsére nagy arányban vannak most még negatív teszteredmények is, aminek oka az lehet, hogy az új koronavírus tünetei azért részben hasonlítanak az általános felős légúti megbetegedések tüneteihez is a betegség tünetei jelentkezésének a kezdetén.

A betegek egy része sajnos még mindig a Sürgősségire megy be közvetlenül, vagy akár a háziorvos utasítására a koronavírus-gyanús panaszokkal is. Pedig, mint megírtuk, az a kérés, hogy próbálják először a háziorvosukat hívni, telefonon, nem rendelési időben, ahogyan máskor is, a háziorvosi ügyeletet, avagy a koronavírus információs oldalon lévő zöld számot.

Avagy, ha súlyosabb tüneteik vannak, akkor a mentőket kell hívni. Ilyen esetben a mentők egyből a KEK-be szállítják be azokat, akiknek nem csak az akut tüneteik miatt kell mentős beszállítással kórházi ellátásban részesülniük, de a protokoll alapján koronavírus-gyanúval a KEK-be is kell őket vinni azonnal. Ahol információink szerint a beszállítást szintén egy protokollnak megfelelő kikérdezés-egyeztetés után engedélyezik a mentőknek. Akik a jövő héttől, elvileg tehát akár már hétfőtől elvileg már tesztelni is tudják az új koronavírus-gyanús eseteket.

KategóriákMETÁL