Több részlet is kiderült a miniszterelnöki ígéretnek megfelelően a szokásos csütörtöki kormányinfón a jövő héttől életbe lépő új szabályokról. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón azt mondta, hogy ez a védekezés 50. napja, és egyben a védekezés első fázisának a vége.

A cikk a hirdetés után folytatódik



Cikkünk a szokásos csütörtöki, de éppen a bejelentések miatt rendkívüli kormányinfóról szólt volna.

A cikk azonban home office-ban készül, és a televízió bekapcsolva maradt, így mégiscsak mással, egy újságírói kommentár nélkül közlendő, a vírusinfón az imént elhangzott információval kezdjük.

Müller Cecilia országos tisztifőrvos, miután ismertette a legfrissebb hivatalos adatokat (a koronavírus-fertőzésben elhunytak száma már 312 főre emelkedett Magyarországon), azt is mondta, hogy a vírus nem él meg sokáig a tárgyakon, ezért van lehetőség anyák napján ajándékok átadására, például egy finom és szép bonbon átadására is.

Visszatérve a kormányinfóra: Gulyás Gergely azt mondta, hogy az első fázisban az egészségügyi rendszert készítették fel a tömeges megbetegedések szakaszára – erre tegnapi bejelentésében Orbán Viktor miniszterelnök is utalt

Magyarországon amúgy alacsony a fertőzöttek száma, hangsúlyozta a miniszter a kormányinfón. A szerdai kormányülésen éppen ezért arról döntöttek, hogy egy nagyon szigorú menetrendnek megfelelően, de azért egyben lazítást jelentően is “az élet újraindítható” Magyarországon.

Kötelező a kórházakba érkező, és a kórházakat elhagyó betegek, valamint az idősotthonok dolgozóinak a tesztelése. A kormány ugyanis arról is döntött, hogy növelni kell a tesztelések számát, különösen az egészségügyi dolgozók tesztelését, és a kórházi betegekét. Az otthoni karanténba rendelteket is többet tesztelhetik a jövőben.

Az időseket arra kérik a továbbiakban is, hogy továbbra is csak a legszükségesebb esetben hagyják el otthonukat.

A lakosság és az önkormányzatok számára egyaránt fontos információ, hogy marad az ingyenes parkolás az egész országban.

A korábbi szabályok lesznek érvényesek az esküvőkre és temetésekre is, illetve maradnak a misékre és istentiszteletekre vonatkozó korábbi szabályok is.

Sőt, marad a tömegrendezvényekre érvényes korlátozás is, legalább augusztus 15-éig: magyarul addig szabadtéren sem lehet 500 főnél nagyobb rendezvényt szervezni és tartani.

Május végéig nem nyitják meg az iskolákat, azaz az oktatás továbbra is digitális keretek között folytatódik. Merthogy június 2-ig látnak jelenleg előre, és amit látnak, abból arra jutottak, hogy addig biztosan nem lehet engedélyezni az iskolák és óvodák újranyitását. Ügyeletet kell tartani természetesen.

Amint a miniszterelnök is elmondta, a kereskedelmi üzletek időkorlát nélkül kinyithatnak hétfőtől, de megmarad az idősek számára biztosított védelem is: 9 és 12 óra közt mehetnek vásárolni, de akkor, mint ismert, csak ők lehetnek az üzletekben.

Nagyon fontos információ, hogy a magánegészségügyi szektorban május 4-étől teljesen feloldják a korlátozásokat, de a közegészségügyi ellátásban csak fokozatosan, négy lépésben oldják fel azokat.

Gulyás Gergely megerősítette a kormánynak és az oktatáspolitikának az érettségivel kapcsolatos eddig megismert hivatalos álláspontját, miszerint az érettségizők 97 százaléka nem akar halasztást, vagy az érettségi lefújását, hanem most szeretne, minél előbb érettségizni. Ezt abból szűrték le, hogy csupán 3 százalék volt az, aki visszalépett az érettségitől.

Megjegyzés: Ha valakinek a belügyminiszter évekkel korábbi, de elhíresült mondata jut erről eszébe, azt tökéletesen megértem. Arra gondolok, természtetesen, amikor Pintér Sándor valami olyasmit talált mondani, hogy “Én nem láttam őket, azaz ők sem láthattak engem”.

Az már egy kérdésre adott válaszból derült ki a kormányinfón, hogy kormány a gazdaságot az év második felében készül teljesen újraindítani, s ezért munkahelyeket is teremtenek szükség esetén. Ez azzal a korábbi állítással azonos, hogy ha a piac nem tud annyi munkahelyet adni, amennyi a válság miatt elveszik, akkor az állam fog adni munkát.

Gulyás Gergelytől Kövér László házelnök Szabó Tímea párbeszédes országgyűlési képviselőre vonatkozó “2-es személyi számos” kijelentésére is rákérdeztek. Gulyás azonban, ahelyett, hogy határozottan elítélte volna, vagy bocsánatot kért volna, azt mondta, hogy Kövér László visszafogott az ellenzékkel, az ellenzlék azonban nem visszafogott, sőt az ellenzék még az elmúlt hetekben is “Brüsszelbe járt az országot feljelenteni”.

Az is kérdésre hangzott el, hogy Varga Mihály pénzügyminiszter május 9-én nyújtja be Magyarország új költségvetését.

KategóriákMETÁL